24.11.2019

Ensimmäinen Qyamian kirjojen käsikirjoitus

Edellisessä postauksessani jo vihjasinkin siitä, mikä sysäisi minut kirjoittamaan Zequera Kätketty kirjan tarinan. Siitä oli tarkoitus tulla vain lyhyehkö kertomus Epäkuolleista. Kuinka Qyamian ensimmäinen Epäkuollut syntyi, ja kuinka sen jälkeen heitä alkoi tulla lisää. Tarkoitukseni oli hieman kuvata sitä, minkälaisia he ovat – ja että he eivät ole zombeja. Epäkuolleet eivät ole eläviä kuolleita, sillä he eivät ole kuolleita. He ovat Epäkuolleita.

En tiedä mistä ajatus tarinan alulle tuli, mutta lähdin siinä liikkeelle aika kaukaa. Siitä oli pitkä matka Qyamian ensimmäisen Epäkuolleen syntyyn, joten tarina lähti venymään huolestuttavasti. Silti kirjoittaminen oli helppoa sanojen tullessa kuin itsestään, ja melko nopeasti tajusinkin, että tästä se nyt syntyy – ensimmäinen kirjani!
Loppupeleissä siitä ei suoranaisesti tullutkaan kertomus Epäkuolleiden synnystä, vaan siitä tuli Nanen tarina.

Käsikirjoitukseni tulosteena
Minulta kysytään usein, että kuinka kauan kirjan kirjoittaminen kesti. Vastaukseni on ollut, että en tiedä. Siinä oli mukana niin monia erilaisia vaiheita… Mutta ensimmäisen sanan kirjoitin Zequera Kätketty kirjan tarinaan kesällä 2016 – ja kirjana se ilmestyi kesällä 2019. Tuohon aikavälille mahtui kuitenkin yli vuosi sellaistakin aikaa, kun kirjoitin jo toista ja kolmatta kirjaani, ja tämä Qyamian kirjojen ensimmäisen osan käsikirjoitus lojui vain pölyttymässä kustantamoiden pöydillä… Mutta loppujen lopuksi tuo aika olikin ihan hyvä irtiotto jo "valmiiseen" käsikirjoitukseen ennen viimeisiä editointeja.

Se ihan ensimmäinen versio Zequera Kätketty kirjan käsikirjoituksesta syntyi vajaassa vuodessa, ja sen lähetin 01.05.2017 arvostelupalveluun arvioitavaksi. Sain sieltä lausunnon noin kuukaudessa, jonka jälkeen työstin käsikirjoitustani kesän yli, käyden läpi lausunnossa esille tulleita asioita. Syksyllä 2017 käsikirjoitus oli valmis kustantamoihin lähetettäväksi.
Lähettelinkin sitä pitkin syksyä eri paikkoihin. Tein paljon töitä sen eteen, kun etsin mahdollisia sopivia kustantamoita ja kirjoitin yksilölliset saatekirjeet jne. En edes muista kuinka moneen kustantamoon käsikirjoitukseni lopulta lähti, mutta niitä oli yli kymmenen ja alle kaksikymmentä. Osalta niistä en ole saanut minkäänlaista vastausta vielä tänä päivänäkään.
Ensimmäisen vastauksen sain kuitenkin jo kahdessa viikossa, ja se oli mielestäni niin epäammattimaisesti ja loukkaavasti kirjoitettu, että poistin sen sähköpostistani saman tien. Muut myöhemmin saamani palautteet olen säästänyt ja poimin niistä mahdolliset rakentavat kritiikit talteen, joita hyödynsin myöhemmin käsikirjoitustani editoidessa.

Länsi-Savo 26.08.2019
Tämä editointiurakka starttasi 01.01.2019. Olin päättänyt odottaa kustantamoiden vastauksia tuohon päivään asti, ja kun tuo maaginen päivä koitti, lähetin vastauksiaan viivytteleville kustantamoille sähköpostia, jossa ilmoitin lähteväni työstämään käsikirjoituksestani nyt omakustannekirjaa. Tämän jälkeen sain vielä kahdelta vastauksen, jossa he toivottivat onnea matkaan.

Editointia kesti kesäkuun 2019 puolelle asti. Viimeisen editointikierroksen suoritin yhdessä ystäväni Johannan kanssa. Hän korjailee tekstejä työkseen, joten häneltä saamani apu oli tavattoman suuri! Pyynnöstäni Johanna poimi tekstistäni esille ne pahimmat roskat, joita siivosin pois. Kuitenkin uusia roskia syntyi siinä vaiheessa, kun ahersin kesäkuussa kirjani taiton kanssa. Tällöin tekstin asettelua kun joutui yhä muokkaamaan, että rivit ja sivut osuivat kohdilleen. Yksi pienehkö kauneusvirhekin taittoon tosin jäi, mutta koska sen korjaaminen olisi tiennyt minulle muutaman viikon lisätyötä, annoin asian olla. Tuossa vaiheessa halusin jo päästä koko projektista vain eroon!
Kesäkuussa väänsin myös kirjani kannet kohdilleen. Kansikuvan olin tilannut ja saanut jo talvella, mutta pääsin kansien kimppuun vasta siinä vaiheessa, kun lopullinen kirjani sivumäärä oli tiedossa. Tein kansien asettelua ja sisuksen taittoa vuorotellen noin kolmen viikon ajan, tarttuen aina siihen hommaan kumpaan oli sillä hetkellä enemmän fiilistä. Ja sitä tunnetta ei voi sanoin kuvata, kun kaikki viimein tuli valmiiksi. 🌟

Mikäli tahdotte lukea joskus lisää esim. kansien ja taiton tekemisestä, niin esittäkää ihmeessä aiheita toivepostauksiin! Muun muassa kustantamoiden palautteista on sen sijaan tulossa joka tapauksessa oma postauksensa vielä jossain vaiheessa.

Mutta ensi kerralla kerron kuitenkin Isoista kirjaimista… ;)

Sinulle kirjoittaen,
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti