29.11.2019

Pienen kirjailijan Isot kirjaimet

Monet ovat ehkä kiinnittäneet huomiota siihen, että kirjoitan Qyamian rodut isoilla alkukirjaimilla. Ainoastaan tässä blogissa olen toisinaan kirjoittanut Qyamian rodut pienellä – lähinnä silloin, kun olen kertonut ajasta, jolloin Qyamia oli vielä "luomisvaiheessa". Siihen aikaan tosin leikittelin isoilla alkukirjaimilla nykyistäkin enemmän, ja ihan ensimmäinen puhtaasti Qyamiaan sijoittuva tarina (Vapaiden kansojen kahlitut) näytti kieliasultaan suurin piirtein tältä:

Kun Maailma oli vielä Nuori, olivat Jäljelle jääneet Tarujen kaukaiset Lohikäärmeet todennäköisesti laskeutuneet näille Huipuille lepäämään… Sekä katsomaan Merta – ja Kauas sen Taakse, Tyhjyyteen. Mutta edes Lohikäärmeet eivät lentäneet Merelle asti. Eivät, vaikka ne Sydämessään tiesivät, että jossain Kaukana Meren Sylissä oli Niiden oma Maa. Kauan sitten kadonnut Lohikäärmeiden Valtakunta. Mutta näitä Vuoria ei saanut Kukaan ylittää. Ei silloin – eikä vielä Tänä päivänäkään. Sillä Vuoret ovat Raja. 

Kaikkine isoine alkukirjaimineen tuota tekstiä oli erittäin raskasta lukea!
Silti isoista kirjaimista ehti tulla osa Qyamiaa. Kun kirjoitin uusia tarinoita ja siistin tuota ensimmäistä, en halunnut riisua kaikkea pois. Hauskalta tuntunut kirjainleikki vain täytyi miettiä uudestaan, ja lopulta tuntuikin luonnolliselta jättää isot alkukirjaimet esimerkiksi Qyamian rotujen nimityksiin, sekä mm. Meri kirjoitetaan isolla, vaikkei se tässä tapauksessa ole erisnimi eikä sen paremmin edes rotu. Yksinkertaisesti se on vain Meri – kaikessa suuruudessaan.

Joten isot alkukirjaimet kuuluvat Qyamiaan, ne ovat osa sitä maailmaa.

Vaikka arvostelupalvelun lausunnossa ei asiasta minulle huomautettu, olin kuitenkin lähes varma, että kustantamot näihin isoihin alkukirjaimiin takertuisivat. Lopulta sain käsikirjoitukseeni palautetta useammastakin eri kustantamosta, ja yllätyksekseni tästä kirjainleikistäni huomautti vain yksi pienempi kustantamo. Ja tokihan minulla oli vastaus jo valmiina. "Mikäli kustannussopimus jää kiinni isoista alkukirjaimista, olen valmis muuttamaan ne pieniksi." 

Luit aivan oikein. Olin valmis riistämään itseltäni ja lukijoiltani osan todellista Qyamiaa pois… vain saadakseni kustannussopimuksen. Minulla oli monia sellaisia asioita, jotka olivat minulle hyvin merkityksellisiä, mutta joista olisin ollut valmis luopumaan tai joita olisin ollut valmis muuttamaan, mikäli minulle olisi vain vilautettu sitä janoamaani kustannussopimusta… Mutten ikimaailmassa osannut varautua siihen, että tuo sopimus jäisi pitkälti kiinni vain yhdestä syystä – Örkit.

💖 Zagra Aora Oraqus 💖
Se oli käsittämätöntä, kuinka kustantamo toisensa perään takertui juuri Örkkeihin. Sitä en todellakaan osannut odottaa – vaikka paljon muuta kyllä.
Mutta Örkkien vuoksihan minä ylipäänsä edes kirjoitan! Ja Örkit  todennäköisesti olivatkin se AINUT asia, josta en ollut valmis luopumaan. Jota en ollut valmis edes muuttamaan, en mistään hinnasta. Örkit isolla ööllä, niin sen vain kuuluu olla.

"Eikö niistä voisi käyttää jotakin muuta nimitystä?" Tätä minulta kyseltiin monesti – ja kysellään toisinaan yhä vieläkin.
"Ei voi", vastaan – ihan joka ikinen kerta. Sillä Örkit ovat Örkkejä. Mitä muuta he edes voisivat olla? Aivan kuten Ihmisetkin ovat Ihmisiä, Haltiat Haltioita, Lohikäärmeet Lohikäärmeitä ja Epäkuolleet Epäkuolleita… Eikä kukaan ole tullut ehdottamaan, voisivatko he puolestaan olla jotain muuta.
Lopulta Örkit olivatkin niitä, jotka pelastivat Qyamian muutoksilta, ja tämä itsekkäiden jumalten luoma maailma sai säilyä ennallaan… Sellaisena kuin sen kuuluu olla.

Seuraavaa postaustani joudutte valitettavasti odottelemaan nyt hieman pidempään, sillä juuri tänään kauhukseni huomasin, että joulukuu on aivan täynnä kaikkea mahdollista. Töitä, koulutuspäiviä, pidempiä reissuja… En ymmärrä mihin väliin tungen sen kaiken rakastamani jouluhömpötyksen!? ;D Mutta lupaan, että ennen joulua kuitenkin postailen – ihan varmasti!
Ja olen suunnitellut myös pientä yllätystä teidän päidenne menoksi vielä tämän vuoden lopulle... ;) Joten palataan asiaan.

Nyt ei muuta kuin oikein ihanaa joulun odotusta kaikille!

Rakkaudella,*Psst…* 
Joulun kunniaksi alensin e-kirjani hintaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti