16.2.2020

Örkkien historiaa


~ ”Kerro minulle Örkeistä”, Nane pyysi yllättäen hyvin hiljaisella äänellä. ~
Zequera Kätketty                    

Nyt blogissani onkin jo kolmannen toivepostauksen aika, eli örkkien historia – ja jopa muutkin ovat aihetta toivoneet kuin vain Nane. 😉

Tämä on aihe, jota on mahdotonta saada sullottua yhteen postaukseen… Örkkien historiasta täytyisi kirjoittaa varmastikin vähintään kymmenen postauksen sarja, mikäli yrittäisin kertoa aiheesta edes suht kattavasti. Joten en edes yritä survoa tähän kaikkea – ja ei, en kirjoita aiheesta kymmenen postauksen sarjaa. Sen sijaan olenkin ryhtynyt suunnittelemaan örkeistä kertovaa tietokirjaa! (Jos tämä vielä aivan alkutekijöissään oleva projektini kiinnostaa, niin siitä löytyy pieni infopläjäys täältä.)
Joten tässä postauksessa kerron asioista vain mahdollisimman lyhyesti ja ytimekkäästi – eikä se todellakaan ole helppoa, kun ottaa huomioon intohimoni aihetta kohtaan.

Mistä örkit ovat tulleet? Kuka heidät on keksinyt? Mitä he edes ovat? 
O-ou, siinäpäs olikin litania kiperiä kysymyksiä. Silti varmasti monella teistä putkahtaa nyt jonkinlaisia vastauksia mieleen – ja olipa ne mitä tahansa, olette varmasti ihan oikeassa. Jokainen kirjailija, pelinkehittäjä, elokuva- ja tv-käsikirjoittaja, sarjakuvataiteilija – jokainen heistä on luonut omat örkkinsä. Mutta mistä ihmeestä he ovat saaneet idean niihin? No sitä täytyisi kysyä heiltä jokaiselta itseltään, sillä lähteitä ideoinnille on monia.

Kuva: © 2020 Adobe / Diego A.G.P. 

Aloitetaan J. R. R. Tolkienista, koska hänen örkkinsä ovat yksiä tunnetuimmista niin maailmalla kuin täällä Suomessakin. Ja etenkään täällä Suomessa tunnettavuutta muille örkeille ei laajemmin tunnu olevan… Se on todella harmi.
Tolkien ei kuitenkaan saavuttanut suosiotaan yksinomaan örkeillä, niillä ehkä kaikkein vähiten. Itse hän inhosi örkkejä – mutta jostain syystä hän halusi Keski-Maahan juuri tällaisen rodun. Kuten muuhunkin Keski-Maan tarustoon, niin myös örkkeihin Tolkien otti vaikutteita Beowulfista, muinaisenglanniksi kirjoitetusta eeppisestä sankarirunosta.
Tolkien on kertonut saaneensa örkkeihin vaikutteita myös lasten fantasiatarinasta The Princess and the Goblin. Sen suhteen näkisin kuitenkin vaikutteiden kohdistuvan enemmänkin Tolkienin Hobitti eli sinne ja takaisin -tarinaan (1937, suom. 1985), jonka hän kirjoitti ennen Taru sormusten herrasta -fantasiaromaaniaan (1954–1955, suom. 1973–1975). Tolkienin maailmassa niin ikään on peikkoja ja hiisiä, jotka monesti sekoittuvat varsinaisten örkkien kanssa – eikä Tolkien uransa alkupuolella ole kirjoittanut aina kovinkaan selkeää eroa sille, milloin kyse on ollut peikoista, hiisistä tai örkeistä. TSH:ssa örkit ovat kuitenkin jo selkeä oma rotunsa.

Tarinoiden edetessä Tolkienin örkkirotu alkoi siis selkeytyä, ja hän antoi tälle luomalleen rappeutuneelle rodulle nimen orc. Sana orc juontaa juurensa Beowulfiin ja muinaisenglantiin, eli varhaiseen englannin kieleen. (Sanalle orc on olemassa muitakin lähteitä, mutta ne eivät johda tietään itse örkkien rotuun.) Mielenkiintoisia tiivistettyjä infopaketteja orc sanalle löytyy mm. täältä ja täältä.
Orc ei siis ole Tolkienin itsensä keksimä sana, ja hänen oli varsin luonnollista nimetä örkkinsä kyseisellä sanalla, sillä tunnetuimmin jo alkuperäinen orc sana viittaa hirviöihin ja pahoihin myyttisiin olentoihin, joita Keski-Maan örkit hyvin ansiokkaasti edustavat.

Jo näinkin lyhyen tiivistelmän jälkeen minusta on täysin käsittämätöntä, kuinka Tolkienia voidaan pitää niin vahvasti örkkien alkuperäisenä luojana, vaikka hän ei sitä ole. (Paitsi tietysti Keski-Maan örkkien kohdalla.)

Ja mielenkiintoisena sivuhuomautuksena mainittakoon tähän väliin, että myös suomen kielestä löytyi örkki sana jo ennen kuin Kersti Juva käänsi sanan orc örkiksi – mutta aiemmin örkki sanan merkitys oli toki toinen.

Kuva: © 2020 Pixabay / Yuri_B

Örkit siis juontavat juurensa aina 700-luvulle asti. Siitä todisteena Beowulf eepos – josta löytyy mielenkiintoista tietoa esim. Wikipediasta suomeksi ja kattavammin englanniksi.
Myös 1500-luvun lopussa Edmund Spenserin julkaisemassa Faerie Queene eepoksessa on tulkittu esiintyvän örkkejä (→ orcus), kuten myös Samuel Hollandin 1600-luvun sadussa Don Zara del Fogo (→ orke/ogre).
Ranskalainen kirjailija Charles Perrault kirjoitti 1600-luvulla tarinoissaan myös ogre nimisestä rodusta, jota hän ammensi mm. italialaisen kirjailijan Giambattista Basilen 1500-luvulla kirjoittamista hirviöistä. Näistä puolestaan Basile itse käytti nimityksiä huorco, huerco tai uerco. Sanat ovat napolilaisia muotoja italian kielen orco sanalle, joka tarkoittaa jättiläistä tai hirviötä. Nämäkin hirviöt, jättiläiset ja muut olennot ovat siis vähintäänkin örkkien serkkuja. 

Käydään seuraavaksi hieman läpi pelimaailmoja, sillä täällä Suomessakin örkit ovat sentään edes jokseenkin tunnettuja eri pelimaailmoista.
"Örkkipelimaailmoja" löytyy monesta eri roolipeliluokasta niin miniatyyripeleistä pöytäroolipeleihin ja liveroolipeleihin kuin myös PC- ja konsolipelien yksin pelattavista videopeleistä aina monen pelaajan verkkoroolipeleihin asti. Joten örkkejä siis suorastaan kuhisee tavattoman monissa eri pelimaailmoissa ja eri tyyppisissä peleissä.

Örkkejä pöytäroolipelistä HârnMaster (1986 →), julkaisijat Columbia Games ja Keléstia Productions.

Jo yksinomaan peleissä liikkuvista örkeistä täytyisi niin ikään kirjoittaa monen postauksen sarja, jotta tätä aihealuetta pystyisi kunnolla ja kattavasti avaamaan. Kyseessä on nimittäin kirjallisuuttakin laajempi valtaus. Mutta tyydyn tässä lyhyesti toteamaan, että örkkeihin liittyvistä pelimaailmoista/pelisarjoista tänä päivänä kaikkein tunnetuimpia ovat mm. Dungeons & Dragons (1974 →), Warhammer (1983 →), Warcraft (1994 →) ja The Elder Scrolls (1994 →). Linkkien kautta pääsette halutessanne paremmin tutustumaan kyseisten maailmoiden örkkeihin.
Warhammerin örkit taidetaan useimmiten mieltää omintakeisimmiksi ja kaikkein riippumattomammiksi muista tunnetuimmista örkeistä (tällainen mielikuva minulle on syntynyt), ja muutoinkin miniatyyripelien maailmoissa örkkirodut ovat aivan omaa luokkaansa.

Tuhat örkkiä (R. A. Salvatore)
Myös kaikkiin näihin pelimaailmoihin sijoittuvaa fantasiakirjallisuutta löytyy reilusti, vähintään englanniksi – mutta etenkin D&D:hen liittyvää kirjallisuutta on käännetty runsaasti myös suomeksi ja vieläpä useamman kirjailijan teoksista. Heistä mainittakoon itselleni tutuimpana R. A. Salvatore.
(The Elder Scrolls onkin yllä luetelluista pelimaailmoista ainut, johon liittyviä romaaneja ei ole käännetty laisinkaan suomeksi.)
Voisinkin oikeastaan jossain myöhemmässä vaiheessa tehdä tänne blogiini jonkinlaisen listan tms. "örkkikirjallisuudesta". 😋

Jokaisen eri maailman örkit ovat erilaisia, niin peleissä kuin kirjallisuudessakin. Heitä löytyy "pahoja" ja "hyviä", armottomia tappajia kuin myös elämää suojelevia. Örkeille ei ole olemassa yhtä tiettyä roolia, yhteistä muottia, johon heidät kaikki voisi asettaa. Jokaiselle örkkirodulle löytyy oma historiansa, ja se oma tarinansa siitä, kuinka heidät on luotu. Varmasti uudemmat örkkirodut ovat saaneet vaikutteita niistä vanhemmista jne. Ja toki jotkut ovat ihan varmasti ottaneet vaikutteita myös Tolkienin kirjallisuudesta, joka sekin on ihan okei ja hyväksyttävää, sillä niinhän Tolkien itsekin teki – otti vaikutteita muilta.

Tosiaan etenkin pelien kautta örkkejä liikkuu myös kirjallisuudessa runsaasti, mutta etenkään suomalaiset kirjailijat eivät heistä tunnu kirjoittavan. Ja suurimpana syynä tähän on todennäköisesti se, etteivät suomalaiset kustantamot tahdo julkaista örkeistä kertovaa kotimaista kirjallisuutta.
Niinpä olen yrittänyt tahkota läpi myös englanninkielistä kirjallissuutta, mutta englanniksi lukeminen on minulle kuitenkin vaikeaa ja hyvin hidasta, eikä se siksi tällä hetkellä oikein tahdo sopia mukaan tähän omaan "kirjailijan elämää" -aikatauluuni.

Kaikkia erilaisia örkkien luomiskertomuksia en edes minä – asioihin perehtyneenäkään – osaa teille kertoa, ja suurin ongelma tässä onkin se, että örkkejä on niin tavattoman PALJON! Monet ovat sanoneet minulle, että eihän örkkejä ole kuin Keski-Maassa… Mutta kun itse näen asian niin päin, että niitä örkkejähän on joka ikisessä paikassa ja kaikkialla!
Suomessa örkkien tuntemus on yleisesti todella suppeaa ja ns. lapsenkengissä. Täällä tätä kyseistä rotua ei vain tunneta sen laajemmin, joten niin ikään silkasta tietämättömyydestä ovat varmasti syntyneet ne kaikki virheelliset käsitykset siitä, mistä örkit ovat alun perin lähtöisin ja mihin maailmaan ne ikään kuin kuuluvat. Enkä voi syyttää tästä ketään, sillä elin itsekin hyvin kauan silmät kiinni siinä samaisessa pimeässä säkissä – vaikka olinkin ollut jo pitkään tavattoman kiinnostunut örkeistä.

Oma örkkitietämykseni pohjautuu noin kymmenen vuoden intohimoiseen asioiden selvittelyyn, joten väitän tietäväni örkeistä nyt jo aika paljon – mutta yhtä paljon on yhä opittavaa. Netti on ollut oiva apu, mutta samalla se on petollinen ansa ja upottava suo. Etenkin suomenkielisiltä sivustoilta on vaikeaa löytää mitään vedenpitävää faktatietoa, joten örkkien salaisen historian selvittämiseen vaaditaan hieman jopa salapoliisin vikaa.
En missään tapauksessa kuitenkaan halua tässä korottaa itseäni millekään jalustalle, koska onhan se aika hassuakin, että joku haluaa perehtyä örkkeihin. Arkisessa elämässä minua jopa nolottaa tuoda asiaa esille, joten harvoin puhun örkeistä muille kuin vain miehelleni – hänelle tosin lähes päivittäin. 😅

Nyt on teidän vuoronne, joten kysykää, kertokaa, kommentoikaa. Heittäkää minua örkillä! Joko kommenttikentässä tässä alla tai somen puolella tai vaikkapa sähköpostilla. Olisi tavattoman mielenkiintoista, jos örkeistä heräisi lisää keskustelua.

Örkikkäin terveisin,


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti