6.12.2020

Örkkejä, sankareita ja hirviöitä

Pahoittelen blogini viimeaikaista hiljaisuutta… Minulla olisi paljonkin aiheita, joista tahtoisin teille kirjoittaa, mutta ne ovat jollain tapaa niin "laajoja" aihealueita, etten ole pystynyt keskittymään riittävästi niistä bloggauksen suunnitteluun. Tiedän, että jos alan jostain asiasta teille juurta jaksain selostamaan, niin ettehän te mitenkään jaksa lukea moista kilometrin pituista postausta. Ja kun pohtimani aiheet ovat sellaisia, ettei niistä sovi mitään kovin kevyesti ja puolihuolimattomasti kirjoittaa, vaan täytyisi huolella perehtyä tiivistämään kaikki olennainen sopivan (luettavan) mittaiseksi tekstiksi… niin olen jumittunut ja ollut vain bloggaamatta mitään. 

Jos päälleni on langennut bloggausjumi, niin pitkään elämääni haitannut lukujumi on sen sijaan helpottanut. Marraskuussa en kuitenkaan lukenut yhtä paljon kuin lokakuussa, mutta luin sentään jotain – mm. toisen (uudemman) Beowulfin suomennoksen. Beowulf onkin yksi niistä aiheista, joista olen suunnitellut kirjoittavani ihan oman bloggauksen, koska aihe on todella kiehtova. Jollain tapaa Beowulf upposi jopa omaan henkilökohtaiseen elämääni… ja syvemmälle kuin mitä voisi ikinä kuvitella. Harvat kirjat onnistuvat tekemään minuun todella suuren vaikutuksen, ja yleensä juuri suurimman vaikutuksen tekeekin kirja, jolta en sitä olisi osannut ennalta odottaa. Juuri sellainen oli Beowulf! 

Kaksi eri suomennosta Beowulf -sankarieepoksesta.

Örkkikirjat toki vetoavat minuun aina, mutta sellaisia ei kovinkaan paljon löydy. Kun ääneen kaipailin itselleni jotain rentoa bloggausaihetta Indieklubin puolella, niin Anna Kaija siellä ehdotti, että josko kirjoittaisin tämän hetken suosikkiörkkikirjoista. Aihe on ihana – mutta lopulta aika suppea, kun niitä kirjoja on niin vähän. Ja ne kaikki suosikit on jo aikoja sitten luettuja ja teille kerrottuja… Olisi niin tavattoman upeaa törmätä johonkin suomenkieliseen uuteen örkkikirjaan, joka veisi minut täysin mukanaan. Sellaiseen, jossa örkit elävät aitoa elämää – eivätkä vain tappaakseen. Vaikka siihenhän Qyamian Örkitkin osaltaan syyllistyvät, olemaan armottomia "tappokoneita", mutta näiden kulissien takana heidän elämänsä on jotain ihan muuta. Voi kunpa kaikki örkeistä kirjoittavat ymmärtäisivät raottaa tuota verhoa sinne örkkien todelliseen, syvimpään elämään, kuten itse olen parhaani mukaan yrittänyt Qyamian kirjoissa tehdä. 

Örkkikirjoja parhaimmillaan:
Warcraft -leffatietokirja ja
Warcraft – Durotan fantasiaromaani.
Toki sellaisiakin kirjoja löytyy! Täällä blogissakin moneen kertaan mainitsemani Warcraft – Durotan on örkkikirja vailla vertaa, ja siinä päästään ihan täysillä mukaan örkkien todelliseen elämään. Koko kirja kertoo nimenomaan örkeistä ja heidän taistelustaan selviytyä ilman, että tarvitsisi olla jatkuvasti tappamassa. Warcraftin örkkien elämä ihmisten keskuudessa on tuossa tarinassa vasta edessäpäin, mikä tekee kirjasta todella spesiaalin. Suosittelen sitä kaikille! Löytyy varmasti lähes joka kirjastosta, aikuisten puolelta fantasiahyllystä. (Kirj. Golden, Christie.)

Löysin hiljattain aivan sattumalta suomalaisen indiekirjasarjan, jossa ymmärtääkseni on mukana niin ikään örkkejä, ja tarkoitukseni on tutustua näihin kirjoihin tässä lähitulevaisuudessa. Varsinaisista "örkkikirjoista" ei nyt kuitenkaan taida olla kyse, vaan tarina sijoittuu maailmaan, jossa muiden fantasiarotujen lisäksi on myös örkkejä, mutta he eivät oman ennakko-oletukseni mukaan esiinny kovin merkittävässä roolissa. Odotan silti mielenkiinnolla tulevia lukukokemuksiani ja kerron varmasti kyseisistä kirjoista lisää, kunhan olen ne lukenut. Jääkööt nuo mainitut kirjat vielä mysteeriksi ja arvoitukseksi täällä blogissani, koska en juurikaan osaa niistä vielä tässä vaiheessa mitään teille kertoa – enkä täten tiedä, mistä näkökulmasta niitä uskaltaisin mahdollisesti suositella. 

Olen muuten luvannut kirjoittaa joulukuun aikana Indieklubin blogiin kirja-arvion englanninkielisestä örkkikirjasta Honor Among Orcs, mutta tällä hetkellä tuonne blogiin on erilaisia klubilaisten bloggauksia ihan jonoksi asti odottamassa, joten lähipäivinä kirja-arviotani ei ole sinne vielä tulossa. Kannattaa pysyä kuitenkin kuulolla ja tietenkin lukea Indieklubin blogia muutenkin – sieltä myös löytyy jo yksi aiemmin kirjoittamani hevosentuoksuinen kirja-arvio tätiratsastajille suunnatusta Älä anna minun pudota indiekirjasta, jonka on kirjoittanut Elina Aaltonen. 

Oikein ihanaa ja kirjaisaa joulunaikaa kaikille! 💖

Toivottelee,Ps. Viime bloggauksessa malttamattomana odottelemani Falqure Kahlittu e-kirja on nyt ollut (painettujen kirjojen lisäksi) jo hetken aikaa saatavilla. Ja mikä parasta, e-kirja on vieläpä tarjouksessa koko joulukuun ajan! Voit tilata Falqure Kahlitun e-kirjana (ja lukea lukunäytteen) vaikkapa Elisa Kirjoista tai tutustua tarkemmin kirjasarjaani ja sen koko valikoimaan kotisivuillani. Lämmin kiitos mielenkiinnostanne! 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti